Englantilainen keittiö

Englantilainen keittiö onkin usein kaikkein tunnetuin sen runsaasta aamupalasta, johon kuuluu pekonia, paahtoleipää, papuja, sieniä ja munakas. Tämän lisäksi englantilaisesta keittiöstä tunnetaan usein tee, pubit ja pubiruuat, fish and chips, sekä paahtopaisti. Nämä ovat usein myös englantilaisen keittiön tunnetuimmat ruuat. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että englantilaisen keittiön ruuat loppuisivat näin lyhyeen. Englantilainen keittiö onkin yksiä Euroopan erikoisimmista, johon kuuluu monenlaisia herkkuja. Se onkin kehittynyt omanlaisekseen vuosien saatossa. Vaikutteita se on kuitenkin saanut muista Ison-Britannian siirtomaista, joiden sekoituksilla se on saanut luotua täysin omanlaisen keittiönsä.

Kuitenkin, kuten aiemminkin mainittiin, niin englantilaisessa keittiössä kaikkein tärkeimpänä osana, on sen aamupala. Englannissa aamupalaa todella pidetäänkin päivän tärkeimpänä ruokana ja se koostuukin monesta eri osasta. Englannissa aamupala onkin erittäin täyttävä, joka koostuu aina kananmunista, joko keitettynä, paistettuna tai kokkelina. Munien lisäksi lautasella on paistettua pekonia, paahtoleipää, paistettuja sieniä, tomaatteja ja valkoisia papuja tomaattikastikkeessa. Juomana taas on aina kahvia tai teetä ja appelsiinimehua. Englantilainen aamupala onkin yksi Englannin ravitsevimmista ruuista. Aamupalan syömisen lisäksi englantilaiset rakastavat teetä. Tee onkin englannin kansallisjuoma ja sitä juodaankin jokaisessa välissä, kun on mahdollista. Tee tuli Englantiin 1600 –luvulla ja toikin mukanaan todella suuren suosion. Teetä juodaan pitkin päivää ja sille on jopa pyhitetty omat aikansa. Työpaikoillekin on määrätty omat tauot teen juomiselle, jolloin jokainen työntekijä menee nauttimaan iltapäivän teensä. Kello viiden tee onkin kaikkein tärkein tee, joka nautitaan lounaan ja illallisen välissä. Silloin myös aina syödään jotain pientä välipalaa täyttämään nälkää. Englannissa juodaankin koko maailmalle tunnetuksi tullutta Grey teetä, eli oikealta nimeltään englantilaista teetä.

Paahtopaisti on kaikkein kuuluisin liharuoka Englannissa

Kaikkein perinteisin englantilainen pääruokahan on kaikkien tuntema lihapaisti. Sitä syödään Englannissa perinteisesti aina sunnuntaisin ja tarjoillaan usein Yorkshire puddinin, perunoiden ja kasviksien kanssa, joka taas on jauhoista, maidosta ja munista tehty niin sanottu suolainen pudding. Lihapaisti taas on ohuita lihapihvejä, usein naudanlihaa ylipaistettuna. Usein ne myös tarjoillaan maustevoin kanssa. Englantilaiset muutkin ruuat usein koostuvat suurimmaksi osaksi lihasta ja toinen kuuluisa muihin maihin levinnyt ruoka on lihamureke. Lihamurekkeesta onkin tullut jopa Suomen keittiöihin perinteinen herkku, joka tehdään naudanjauhelihasta ja sipulista. Usein myös lihamurekkeen sisään laitetaan juustoa tai jotain muuta täytettä maustamaan annosta. Lihamureke onkin suuri jauhelihasta tehty klöntti, joka leikataan viipaleiksi lautasille. Lihamureketta syödäänkin usein myös keitettyjen kasvisten ja perunamuusin kanssa.

Englanti on myös erittäin tunnettu siitä, että siellä syödään kaikki mahdolliset osat eläimistä. Esimerkiksi naudanrinta porkkanoiden ja mykyjen kanssa, maustettu luukastike, häränhäntä- ja luumuhennos, ankanmaksa ja muut vastaavat ruuat ovat myös hyvin yleisiä ruokia englantilaisessa keittiössä. Erilaiset maksaruuat ovatkin usein paljon vaalittuja juhlaruokia, joita syödään vain tärkeiden tilaisuuksien yhteydessä. Tämän lisäksi erilaiset lihatahnat, kuten sianlihatahna ovat perinteisiä levitteitä esimerkiksi leivän päälle. Lihaa myös laitetaan joka paikkaan, jopa pannukakkuihin. Sianlihamakkara pannukakut ovatkin yleisiä välipaloja lounaan ja illallisen välissä. Niitä syödään myös usein ravintoloissa alkuruokina.

Suuri lihansyönti johtuu myös englantilaisten suuresta metsästysvietistä. Englannissa metsästys onkin hyvin suosittua, jonka takia riistaeläimiä myös syödään paljon. Kaikkein yleisimpiä riistaeläimiä englannissa onkin metsäkana, fasaani, peltopyy, kaniini, kyyhkynen, jänis ja peura. Näitä riistaeläimiä syödäänkin aina riistakauden mukaan paljon. Myöskin kalastus makeissa vesissä on erittäin yleistä ja saaliksi usein saakin makeanveden lohta ja taimenia. Näistä sitten tehdäänkin tunnettu fish and chips -annos.

Liittyvä postaus