Espanjalainen keittiö

Espanjalaisen keittiön maut ovat monelle tuttuja, vaikka he eivät olisi maassa itse käyneetkään. Saffronin ja tuoreiden tomaattien tuoksut ja maut luovat voimakkaita mielikuvia auringon paahtamasta maaseudusta, ja puiden varjoon pystytetyistä lounas pöydistä, joissa viini virtaa, ja paikallisten vieraanvaraisuus auttaa kieli puolta turistia rentoutumaan.

Espanjalainen ruoka vaihtelee pienistä tapas annoksista ruokaisaan paellaan, juustoihin, ja ilmakuivattuihin kinkkuihin. Nykyaikainen kokki yhdistelee vanhoja ja uusia traditioita, ja leikittelee rohkeasti peri Espanjalaisilla mauilla ja tuotteilla. Espanjalaisen keittiön historia saa alkunsa muiden Välimeren maiden tapaan ennen Rooman valtakunnan alkuaikoja. Espanja jakautui kolmeen alueeseen, joita hallitsivat eri etnisistä taustoista tulevat kansat. Pohjois-Espanjaa asuttivat keltit, maan keskiosaa iberialaiset, ja etelässä vaikuttivat tartessojen -kansa. Klaanien elintavat poikkesivat toisistaan, ja siinä missä keltit kalastivat ja viljelivät maata, iberialaiset lähinnä metsästivät, ja pitivät karjaa. Tartessojen -kansa olivat kultaseppiä, jotka tekivät paljon vaihtokauppaa afrikkalaisten ja kreikkalaisten kanssa. Nämä ominaispiirteet vaikuttavat edelleen alueiden luontaisissa perinneruoissa. Rooman valtakunnan aikaan Espanjassa alettiin keräämään sieniä, ja maan viinin kasvatus sai alkunsa. Kreikkalaisilla oli kätensä viinin leviämisessä maahan, kuten myös oliivipuiden kasvatuksen aloituksella. Tänä päivänä Espanja on maailman suurin oliiviöljyn valmistaja. Keskiaika toi tullessaan visigoth heimot, ja heidän mukana oluenpano taidon. Muslimiväestö taas toi alueelle tämänpäiväisen Espanjalaisen keittiön tärkeitä aineita kuten pinaatin, riisin, mantelin, ja munakoison. Hedelmien päätyminen oli myös heidän ansiotaan, sekä vesimeloni, persikka, että tavallinen sitruuna tulivat alueelle muslimi valloittajien mukana.

 

Samoin kuin muihin Välimeren alueen ruokakulttuureihin, Eurooppalaisten matkoilla uusille mantereille oli suuri vaikutus kansallisten ruokien kehittymisessä. Kansa omaksui Amerikan tuliaiset, kuten perunan, tomaatin, paprikan, ja suklaan pian omakseen. Espanjalaiset kokeilivat ensimmäisinä suklaan sekoittamista sokerin kanssa sen luonnollisen kitkeryyden poistamiseksi, ja loppu on historiaa.

Espanjalaisen päivittäinen ruokailu

Tyypillinen Espanjalainen päivä alkaa kevyellä mannermaisella aamupalalla, jota vahvistetaan aamupäivällä usein välipalan muodossa. Espanjalainen lounas syödään suhteellisen myöhään, kahden pintaan iltapäivällä, joten pieni naposteltava tulee usein tarpeeseen. Perinteisesti lounas on päivän pääateria, ja sen aikana nautitaan useita ruokalajeja. Kotioloissa pöytään tuodaan vaatimattomampia aterioita, kuten keittoa, pastaa, proteiinia kalan tai lihan muodossa, ja jälkiruoaksi juustoa tai hedelmiä. Lounaan jälkeen nautitaan kuuluisa Espanjalainen siesta, ja useimmat palvelut sulkevat ovensa pariksi tunniksi. Koska illallinen nautitaan myöhään, kahdeksan ja kymmenen välillä, Espanjalaiset usein nauttivat kuuden aikaan taas välipalan. Monelle tuttu tapas on Espanjalaisille perinteisesti väli-, tai alkupala, ei välttämättä ruokailu kokonaisuus tavalla jolla se on sisäistetty kansainväliseen ravintola kulttuuriin.

 

Espanjalainen ruoka vaihtelee suuresti maan eri alueiden välillä. Andalusian alueen keittiössä käytetään paljon kalaa sen rannikollisesta sijainnista johtuen. Alueen kuuluisin vientituote on tomaatista valmistettu kylmä gazpacho keitto, ja alueen oliiviöljyn käyttö on Espanjan mittakaavassa huomattavaa. Asturian alueella on syviä keltti vaikutteita, ja useat heidän ruoistaan muistuttavat kovasti Pohjois-Eurooppalaista keittiötä. Pääruoissa käytetään paljon porsaanlihaa, ja ruokaisat liharuoat ovat ylipäätään suosittuja. Se varmasti tunnetuin yksittäinen Espanjalainen ruoka, paella, tulee Valencian alueelta. Tässä riisistä valmitetussa pataruoassa yhdistyvät safronin tuoksut, kana, kala, ja merenelävät. Reseptejä on yhtä monta kuin sen valmistajia, ja variaatiot, kuten nuudeleista valmistettu fideuá, ovat myös kokeilun arvoisia. Oliiviöljyn lisäksi Espanjasta viedään maailmalle paljon viiniä, tunnetuin laji on Rioja, jota voi nauttia sekä punaisessa, että valkoisessa muodossa. Lisäksi maan juustoilla, ja liha tuotteilla on maailmanlaajuisesti kova kysyntä. Chorizo makkaraa ja manchego juustoa saa nykypäivänä lähes joka kaupasta.

 

Liittyvä postaus