Kiinalainen keittiö

Kiinalaisessa keittiössä ruokaa valmistetaan tuoreista raaka-aineista ja käyttämällä paljon kasviksia. Wokkiruoka on tuttua kiinalaisessa keittiössä. Tuore liha kovalla lämmöllä wokattuna kasvisten kera on perinteinen kiinalainen ruoan valmistustapa. Itämainen keittiö  sijoittuisi ensimmäiseksi, jos otettaisiin huomioon arvostus ja kunnioitus, jota kiinalaiset tuntevat ruoka-aineita kohtaan. Hyvät valmistusaineet, valmistettuna tietyllä tavalla ja tarjoiltuna juuri oikean kastikkeen kanssa on kiinalaisille ainoa, oikea tapa tarjota ruoka oikein.

Wokilla ruoan valmistamisesta tuli kiinalaisen keittotyylin perusta johtuen polttopuiden saannin vaikeudesta. Ruoka tuli siis pystyä valmistamaan nopeasti polttopuita säästäen. Tämä jäi perustavaksi valmistaa ruokaa ja näin se on ravitsevampaa sekä tuoreempaa.

Kiinalainen ruoka on vasta valmistuttuaan parhaimmillaan. Hienoksi suikaleiksi pilkotut kasvikset ja lihat kypsyvät todella nopeasti. Tarkoitus ei ole wokilla valmistettaessa tehdä ruoasta ylikypsää. Ruoka on usein myös todella värikästä eri kasvisten ansiosta.

Keittoruoat kiinalaisessa keittiössä on yleensä kirkkaita ja niitä on hieman suurustettu, mutta suurusteena on käytetty nuolijuurijauhoa, Kiinalaiseen tapaan tarjota ruoka kuuluu, että kaikki tarjoillaan yhtä aikaa. Pääruoka sekä keitto ja juomana kiinalaiset käyttävät usein teetä tai sakea, japanilaista riisiviiniä.Yleisin käytetty tee on jasmiini tee.

Kastikkeina käytetään usein hapanimelä pohjaisia kastikkeita, sekä soijaa.

Mausteita kiinalaisessa ruoassa käytetään eri tavalla. Yleisimpänä mausteena käytetään valkosipulia, sekä inkivääriä. Seesamiöljyä käytetään usein paistamisessa, jolloin ruoka saa oman makunsa siitä. Tuoretta inkivääriä ja yrttejä ja sipuleita käytetään paljon ruoan maustamisessa. Riisiä käytetään paljon ja nuudeleita myös. Ne ovatkin kasvisten ja lihan jälkeen tärkeimpiä valmistusaineita.

Kiinalainen ateria koostuu yleensä kahdesta osasta: pääruoasta, joka on hiilihydraattipitoinen, sekä lisukkeesta, joka sisältää kasviksia ja lihaa, kalaa tai nautaa. Syömäpuikot ovat kiinalaisen ruoan ruokailuvälineinä. Tämän vuoksi ruoka pilkotaankin sopivan kokoiseksi ja helpoksi syödä. Keittoa syödään tietenkin lusikkaa apuna käyttäen. Veitsen ja haarukan käyttöä on pidetty barbaarisena tapana, koska näiden välineiden on katsottu muistuttavan aseita.

Kiinalainen ruokakulttuuri

Kiinalainen ruokakulttuuri voidaan jakaa neljään eri keittiöön. Ne eroavatkin toisistaan vain historian, kulttuurin, sekä maantieteen vuoksi. Nämä neljä pääkeittiötä ovat Shandongin keittiö, Sichuanin keittiö, Kantonin keittiö sekä Jiangsun keittiö. Mitä pohjoisemmaksi maata mennään, sitä tulisempaa ruoka ja maustaminen on. Kiinalainen ruoka onkin toiseksi yleisin italialaisen keittiön jälkeen.

Sichuanin keittiö on tunnettu tulisista mauista ja monimutkaisemmista valmistustavoista. Ruoan valmistuksessa käytetään paljon chiliä sekä valkosipulia. Bambun ja riisilajikkeiden käyttö on yleistä.

Kantonin keittiö on kuuluisin kiinalaisista keittiöstä. Siinä käytetään paljon hapanimeläkastikepohjaisia ruokia. Mausteita taas käytetään paljon vaatimattomammin. Suosittuja kastikkeita on myöskin Hoi-Sin ja osterikastike.Kantonin keittiössä sanotaan ”syötävä on kaikkea, mikä liikkuu”. Kantonissa syödään mm. kissaa sekä käärmettä. Kuuluisin annos näistä raaka-aineista valmistettaessa onkin nimeltään ”Lohikäärme taistelee tiikerin kanssa”.

Shandongin keittiössä arvostetaan aitoja makuja, sekä maun runsautta. Mausteisempi keittiö kuin muut ja siellä valmistetaan ruokia useilla eri tavoilla ja yhdistelemällä näitä. Se onkin varmasti niin maussa kuin värikkyydessä kaikista värikkäin kiinalaisista keittiöistä.

Miedoin maultaan ja mausteiden käytöltään on Jiangsun keittiö. Ne maistuvat tämän ansioista raikkailta sekä kevyiltä. Pekingin ankka on kuuluisin ruokalaji.

Kiinalaiset pitävät aterioita tärkeinä sosiaalisina hetkinä ystävien ja perheen kesken ja siihen nähdään paljon vaivaa.

Kiinalainen fuusio-ruoka

Uutena trendinä on tullut kiinalainen fuusio-ruoka. Se tarkoittaa, että perinteistä kiinalaista ruokaa sekoitetaan muihin maailman keittiöihin. Hyvä esimerkki on espanjalaisen ja kiinalaisen keittiön yhdistelmä, jossa esimerkiksi syntyy tapas-henkisiä kiinaisilla mauilla ja maustetuilla espanjalaisia ruokia. Nämä sekoitukset herättää sekä positiivisia, että negatiivia tunteita, mutta ovat kokeilemisenarvoisia.

Liittyvä postaus