Kreikkalainen keittiö

Kreikkalainen keittiö on tunnettu tuoreista tuotteistaan, ja suolaisista juustoistaan. Suosittuja aineksia ovat eri vihannekset, paikallinen oliiviöljy, kala, ja viini. Myöd juustoa, oliiveja, sitruunamehua, leipää, yrttejä, ja jogurttia käytetään paljon.  Suosittuja lihoja ovat lammas, kana, vasikka, lammas, ja porsas. Lisukkeina nähdään usein pähkinöitä, hunajaa, ja hedelmiä.

Ottomaani ruoka tyylillä oli suuret vaikutukset kreikkalaisten ruoan valmistukseen, ja useat tuotteista, joita ajattelemme nykypäivänä täysin Kreikkalaisiksi, saivat alkunsa heidän keittiössään. Näihin lukeutuvat esimerkiksi baklava, moussaka, tzatziki, ja gyro.

Kreikkalaisen ruoan historia

Kreikkalainen ruokakulttuuri syntyi useiden muinaisten kulttuurien kohdatessa antiikin Kreikassa. Perinteisesti ruokailu oli säästeliästä, ja tärkeimpiä ainesosia olivat Välimerelliset vehnä, viini, ja oliiviöljy. Lihan käyttö oli vähäistä, mutta kalaa pöydästä löytyi useammin. Alueen runsaat viini-, ja oliivipuu viljelmät takasivat paikallisia aineksia lähes ympäri vuoden. Sitruuna, basilika, ja kaviaari lisäsivät makuyhdistelmiä dieettiin bysantti kulttuurin aikana. Jogurtti ja riisi päätyivät Kreikkaan persialaisten mukana, kun taas Roomalaiset toivat alueelle pastaa ja kastikkeita. Uskonnollisesti Kreikka kuuluu suurelta osin itäisen ortodoksiuskonnon vaikutuspiiriin, ja useat paikalliset asukkaat noudattavat kirkollisen kalenterin asettamia ruokailu rajoitteita. Paastopäiviä noudattavat kreikkalaiset joko jättävät lihan pois päivittäisestä ruoasta, tai eivät syö päivinä lainkaan. Pääsiäistä edeltävinä viikkoina paastolle on asetettu tarkat säännöt, ja liha, kala, munat, ja maitotuotteet ovat täysin kiellettyjä.

 

Tyypillinen kreikkalainen ateria

Kreikkalaiset eivät yleisesti syö kovinkaan isoa aamupalaa, ja se muodostuu lähinnä leivästä, juustosta, kalasta, hedelmistä, ja kahvista. Maalais alueilla päivän pää ruokailu tapahtuu lounasaikaan yhden ja kahden välillä, ja tätä seuraa siestan tyyppinen lepohetki, jonka ajaksi useat kaupat ja muut bisnekset sulkevat ovensa. Kaupunkien asukkaat tuppaavat syömään kevyen lounaan, ja raskaamman illallisen. Illallinen on Kreikassa muiden Välimeren maiden tapaan myöhään illalla, kymmenen pintaan. Usea kreikkalainen nappaa iltapäivän piristykseksi naposteltavia, joita kutsutaan nimellä mezethes. Nämä saattavat olla dioppejä, leipää, hedelmiä, tai vaikkapa juustoa. Kreikkalaisten ruokien tunnistettavin maku on paikallinen oliiviöljy, joka eroaa huomattavasti Italialaisesta vastaavasta. Oliiveja käytetään ruoanvalmistuksessa myös kokonaisina, ja niiden koko, suolaisuus, ja väri vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan. Muita tunnistettavia makuja ovat hunaja, valkosipuli, sipuli, ja vihreät paprikat. Kreikkalaisessa ruoissa käytetään paljon kuivattuja ja tuoreita mausteita, ja suosittuja ovat varsinkin minttu, ja oregano. Kreikan maaperä on kivistä, ja vähä ruohoista, ja niinpä vuohet ja lampaat ovat yleisempiä kuin naudat. Tämä vaikuttaa sekä käytettyihin lihatuotteisiin, että juustoihin ja muihin maitotuotteisiin joita maassa tuotetaan. Feta on varmasti se tunnetuin kreikkalainen juusto, mutta useilla eri alueilla on omat paikallis makunsa, joita ei välttämättä tuoda Eurooppaan yhtä suurissa määrin kuin fetaa.

Tyypillinen kreikkalainen ateria

Kreikkalainen keittiö lainaa itsensä helposti suhteellisen terveelliseen pika ruokailuun, ja viime vuosina euroopassa on auennut useita kreikkalaisperäisiä noutoruoka paikkoja. Souvlakissa -vartaassa grillataan pieniä kuutioita lihaa tai kanaa, ja vihanneksia. Tämä tarjoillaan pitaleivän, paistettujen perunoiden,  ja dippien kanssa. Gyros taas on rotessieri tyylillä grillattua lihaa, usein porsasta, josta leikataan ohuita palasia pitan sisällä tarjoiltavaksi. Unohtaa ei tule myöskään filotaikinasta leivottuja piiraita, spanakopitaa ja tyropitaa. Kreikkalaisille lomailijoille tuttua on myös kreikkalainen retsina alkoholi juoma, ja pienet meze tyyppiset annokset. Retsina on valkoi- tai roseviini pohjaista, männyn mahlalla maustettua viinaa. Juomien kanssa ravintoloissa tarjotaan usein meze annoksia, jotka vaihtelevat kreikkalaisesta salaatista, pieniin liha ja kala annoksiin. Kasvissyöjälle näistä suupaloista löytyy useita vaihtoehtoja, esimerkiksi dolmades ovat riisillä täytettyjä viininlehtiä, ja melitzanosalata on munakoisosta valmistettu dippi.

 

 

 

Liittyvä postaus