Mastercheff, viihteellinen kokkauskilpailu

En yleensä seuraa tv-kilpailuja tai talent show-tyyppisiä ohjelmia, mutta on tunnustettava että MasterCheff kilpailu on sellainen joka aidosti on viihdyttävä ja vähän koukuttavakin. Formaatti on sen verran nerokas ja kuvaus hienoa, että pakostakin innostuu kokkailusta ja kilpailijoiden kulinaristisista luomuksista.

Mastercheff, viihteellinen kokkauskilpailu

Ohjelmasta on kaksi versiota. Tavisten kokkaus kisa sekä ammattilaisten oma kilpailu. One-off kilpailujakin on, jossa julkkikset kisaavat kokkailutaidoillaan. Vaikka julkkikset ovat yleensä viihdyttävämpiä televisiossa kuin matti meikäläiset, olen kuitenkin huomannut että tavisten ja ammattikokkien kilpailut ovat huomattavasti mielenkiintoisempia, myös persoonamielessä. Oma suosikkini on ammattikokkien kilpailu. Siinä kilpaillaan aika tosissaan ja pärjäämisen tahto on huipussaan. On mielenkiintoista seurata miten jopa ammattikeittiöiden kokit ontuvat joskus aika yksinkertaisissakin tehtävissä ja toisaalta taas miten jotkut heistä ovat uskomattoman luovia ja rohkeita raaka-aineiden kanssa. Jo alkumetreillä joukosta erottuu ne joilla on todellista näkemystä, innovatiivisuutta ja potentiaalia matkata huipulle.

Kilpailu vaatii luonnetta ja kekseliäisyyttä

Kilpailu alkaa useilla osa-kilpailuilla, joissa karsitaan joka jaksossa joku pois. Panokset kovenevat semi-finaaleissa, ja kilpailijoista näkee paineista huolimatta miten paljon lahjakkuutta korkean tason kokkailu oikeastaan vaatii. Keittiötaitoja voi opetella kuka vaan, mutta todelliset taiteilijat erottuvat joukosta. Kilpailijoilla on mahdollisuus mitä merkillisimpiin raaka-aineisiin, ja on kiinnostavaa seurata mitä he valisevat kilpailupäivän haasteeseen. Joskus tuntuu että täytyy olla nero jos valituista raaka-aineista meinaa jotain luoda, ja silti joka kerta on hienoa huomata miten itse ei ole tajunnutkaan kaikkia kesäkurpitsan tai makrillin käyttömahdollisuuksia. Sarjan edetessä kilpailijoista erottuu oma suosikki. On tavallaan hauska seurata juuri tiettyä henkilöä ja sitä kehitystä mitä ohjelman aikana tapahtuu. Mihin kilpailija kompastuu, mikä on hänen vahvuutensa ja millaista tyyliä hän suosii. Kaikilla kilpailijoilla tuntuu olevan joku oma suosikki kulinaarisesta maailmasta, monesti juuri oman kotiseudun perinteiset ruoat ovat lähimpänä sydäntä. Näistä kilpailijat muokkaavat upeaa fuusioruokaa tuomalla perinteet esille uudella tavalla. Kilpailijoiden uskomattoman luova lähestyminen ruoanlaittoon ja taiteellinen esillelaitto ovat aina ihmeellistä katsottavaa. Ammattilais-ohjelmassa on myös kiinnostava puoli se, että kilpailijat vierailevat käsittämättömän upeissa ja tasokkaissa ravintoloissa ja osallistuvat niissä lounaskattaukseen. Sarjassa nähdään joka kaudella Michelin-tasoisia ravintoloita ja tutustutaan niiden tasokkaaseen tarjontaan. Hauskaa oli myös huomata, että jokaisen jakson jälkeen jossa on mukana joku näistä huippuravintoloista, niiden nettisivut ovat täysin ylikuormittuneita. Tässä huomaa miten suuri ja suora vaikutus ohjelmalla on. Markkinointikeinona myös aika tehokas.

Tasokas tuomaristo osuu yleensä oikeaan

Vaikka tuomareiden tehtävä on todella vaikea, kadehdin heitä silti. He saavat kokeilla näiden luovien ihmisten ihmeellisiä annoksia ja usein myös kohdata lautasella jotain aivan uutta. Finaali on aina liiankin jännitävää katsottavaa, sillä ne kaikki neljä jotka siihen asti pääsevät, ovat helposti niin samalla korkealla tasolla, että voittajan valinta on lähes ylivoimainen tehtävä. Olin vilpittömästi iloinen kun oma suosikkini pokkasi pystin viime vuonna. Ja toisin kuin monien muiden kilpailuohjelmien voittajat, MasterChefin voittaja ja finalistit todella pääsevät avaamaan uraansa aivan eri tasollla, ja he saavat osakseen suurta arvostusta. Sarjaan tehtiin myös mukava jatko-osa, jossa käytiin finalistien luona katsomassa missä he vaikuttavat ja ovatko saavuttaneet haaveensa. Ja kyllä, oli hienoa nähdä että haaveista voi tulla totta tällaisen ohjelmaformaatin avulla. Lopulta voittajan määrittelee kokkaustaidon, kekseliäisyyden ja potentiaalin lisäksi se, millainen persoona henkilö on. Ravintola-ala on tunnetusti valtavan kilpailuhenkinen ja siellä pärjäävät vain ne, joilla on siihen rahkeita ja oikeanlainen luonne.

Tasokas tuomaristo osuu yleensä oikeaan

Liittyvä postaus