Patakakkonen ja kokki kolmonen

Finnish Whistler kajahtaa soimaan Ylen kanavalta, ja se tietää vain yhtä asiaa, Patakakkonen alkaa! 70-luvulla aloittanut kokkaus ohjelma elää vieläkin kaikkien sitä aikaa eläneiden mielessä, olihan ohjelma varsin kiehtova ja uraauurtava. Jaakko Kolmosen ja Veikko Vanamon luotsaama ohjelma oli se ensimmäinen kokkien vetämä tv-ohjelma, jossa ruoka oli pääosassa.

Patakakkonen ja kokki kolmonen

Ensimmäinen tv-kokkaus tosin tapahtui jo vuonna 1970. Silloinen ohjelman oli nimeltään Maukasta mutkattomasti. Tämän jälkeen se tunnettiin nimellä Asia on pihvi. Patakakkonen-nimi vakiintui ohjelman nimeksi 70-luvun puolivälissä. Vanamo ja Kolmonen olivat alusta asti ohjelman vetäjinä. Mikä on erityisen ihmeellistä tässä ohjelmaformaatissa, on se, että sitä tehtiin yli 20 vuotta. Huikea saavutus mille tahansa ohjelmalle, en usko että yksikään nykyajan kokkausohjelmista elää näin pitkään. Patakakkosen ohjelmaideana oli tuoda esiin terveellisen ruoan tärkeys ja niksejä helppoon ja innovatiivisempaan kokkailuun, sekä avartaa kokkauksen monipuolisuutta. Ohjelman alkuaikoina kekseliäs ruoanlaitto ei vielä ollut ottanut tuulta, ja kotona valmistettiin lähinnä perityillä resepteillä tehtyjä, melko tavanomaisia ja mielikuvituksettomia ruokia.

Kokeilevaa kokkausta ja perinneruokia uudella tapaa

Ohjelmasta teki kiehtovan juuri Vanamon ja Kolmosen rento ote kokkaukseen ja tarinan iskemisen taito. Lupsakka olemus ei silti peittänyt kovaa ammattimaista otetta ruoanvalmistukseen. 20:en vuoteen mahtuu joukko legendaarisia jaksoja joissa esiteltiin monille tuntemattomia ruokakulttuureja, osallistuttiin erilaisiin juhliin ja valmistettiin muiden maiden kansallisruokia. Patakakkosen opettavaisista ohjelmista muistellaan vaikka sitä jossa ensikertaa esiteltiin haggis (skotlantilainen mahalaukkuun valmistettu perinneruoka) ja tästä innostuneena tehtiin kotimainen versio kalasta, pylsy. Ote tällaiseen perinteiseen ja ronskiin kansanruokaan oli täydellisesti hallussa ja jotenkin ihmeellisesti lopputulos ei ollutkaan niin karmea kuin raaka-aineista olisi voinut päätellä. Ehkä se, että ruoan valmistus tapahtui tässä ulkona grillatessa, kauniissa kesäkelissä rupatellen, lievensi hieman antipatioita.Kaikkein kummallisin ja tavallaan hiuksia nostattavin jakso oli kuitenkin se, missä ohjelmaan oli tuotu mäyrän ruho, josta siis tosiaankin valmistettiin syötävä versio. Kolmonen keittelee mäyrää pari tuntia avotulella juuresten kera ja tuumaa lopputuloksesta että se muistuttaa aladobia. Voin vakuuttaa että tuo luonnehdinta viimeistään takaa sen, että mäyrä ei tule ikinä omalle ruokalistalle. Patakakkosessa erikoiset eläinruoat eivät jääneet tähän, vaan ohjelmassa on valmistettu myös majavaa.Patakakkonen ei suinkaan ollut vain kummallisia kokkauksia, vaan myös tutkivaa ja kokeilevaa. Jaakko Kolmonen muunmuassa vieraili Finnairilla tarkastamassa lentokoneessa tarjotun ruoan tasoa ja valmistusta, ruotsinlaivojen buffet pöytien antimia ja eri kansojen ruokaperinteitä. Ohjelma kattoi laajasti myös riistan käsittelyä ja valmistusta. Ohjelmassa on nähty rosvopaistin valmistusta, Jouluruoka spesiaaleja, tehty savulihaa ja pemmikaania intiaaniteltassa ja tutustuttu Karjalaiseen pääsiäiseen. Ohjelmaideoita oli loputtomiin, ja joidenkin jaksojen eksoottisuudesta huolimatta, Patakakkosessa käsiteltiin myös reilusti suomalaista ruokakulttuuria. Kalakukko, savukala ja ruisleipä, sekä poronkäristys ovat niitä kansallisaarteita joita suomalainen vaalii ja joiden valmistusta kaupunkilainen seurasi innokkaasti.

Patakakkosen perintö

Tavallaan ohjelman tekijät olivat aikaansa edellä ja osasivat markkinoida kansalle keinot kohti terveellisempää ruokavaliota, kertoa rasvan ja sokerin huonosta vaikutuksesta, sekä lanseerata kokeiluinnon eksoottisempaan ruoanlaittoon. Nämä aiheet eivät ole vanhentuneet päivääkään. Jäämme kaipaamaan Vanamon ja Kolmosen luontevaa otetta ruoanlaittoon ja sitä mielenkiintoista tapaa opettaa meille tällaisen osaamisen tärkeys. Nykyajan kokkiohjelmien hektisyys ja informaatiotulva tuntuu joskus tukahduttavalta, joten on hyvä palata kokkauksen juurille ja napata Ylen Areenasta muutama hauska Patakakkonen katseltavaksi. Saamme oikeastaan kiittää Vanamoa ja Kolmosta tästä palveluksesta suomalaiselle kansalle. Kolmonen ja Vanamo tullaan aina muistamaan suurina vaikuttajina ja suomalaisen ruokakulttuurin kehittäjinä. Täytyykin katsastaa miten niitä marenkijoutsenia tehtiin…

Patakakkosen perintö

Liittyvä postaus