Ranskalainen keittiö

Ranskalainen keittiö on yksi Euroopan tunnetuimmista ja arvostetuimmista keittiöistä, joka tunnetaan ympäri maailmaa. Ranskalainen keittiö on maailmalla hyvinkin arvostettu ja usein myös ranskalaiset keittiöt ovat niitä kaikkein kalleimpia luksusravintoloita, kuten kaikki varmasti muistaa Rotatuille elokuvan ravintolan. Kuitenkin muistaen, että ranskalaisiakin ravintoloita on saatavilla kohtuu hintaisesti. Ranskalaisesta keittiöstä puhuttaessa ensimmäisenä jokaiselle tulee varmasti mieleen kroissantit ja patongit, jotka tietenkin ovat osa ranskalaisen keittiön erikoisuuksia. Ranskalaiseen keittiöön kuuluu kuitenkin paljon muutakin ominaisuuksia, joita käydään hieman läpi tässä artikkelissa.Ranskalaisen ruuan historia ylettyy jo keskiaikaan, jolloin siitä tuli tunnettua. Ruoka ja juomakulttuuri ovat erittäin iso osa ranskalaista kulttuuria, joten silloin ruuankin on tärkeä olla maistuvaa. Keittiö tunnetaan monipuolisesta ja laadukkaasta valikoimasta, jotka ovatkin ranskalaisen ruokakulttuurin kulmakiviä. Ranskalainen ruokakulttuuri on myös vaikuttanut lähes kaikkiin länsimaalaisiin ruokakulttuureihin ja sen perusteita käytetään lähes kaikissa länsimaisissa ruuissa. Myös gastronomian sanasto on alun perin kotoisin Ranskasta ja se on edelleenkin suureksi osaksi ranskan kielistä. Tämä kyseinen keittiö on myös Unescon aineettomien kulttuuriperintöjen listalla, jonne se pääsi vuonna 2010.

juusto ja viini

Eniten keittiö on varmasti tunnettu sen vahvoista juustoista, viineistä ja patongeista. Näitä usein nautitaankin Ranskassa vähintäänkin jokaisella aterialla. Ranskalainen ateria koostuukin poikkeuksellisesti neljästä erilaisesta ruokalajista, jotka ovat alkupala, pääruoka, juustot ja jälkiruoka. Usein ruokailu aloitetaan patongilla, joka myöskin jää lisukkeeksi koko ruokailun ajaksi. Patongin lisänä alkuruoaksi tarjoillaan usein keittoa, joista tunnetuin on kasviskeitto. Tämä on juuri sopivan kevyt ruoka alkuruuaksi, joka ei täytä liikaa. Tämän jälkeen tarjotaan erilainen pääruoka, joka usein koostuu lihasta, hapankaalista ja lisukkeesta lihan mukaan. Tämän jälkeen pöytään tarjoillaan erilaisia vahvanmakuisia juustoja, joita syödään usein viinin, viinirypäleiden ja pienten suolaisten keksien kanssa. Tunnetuimpia juustoja ovat camembert, vacherin ja roquefort nimiset juustot. Juustojen jälkeen ranskalaisilla on vielä kaiken lisäksi tilaa jälkiruualle. Ranskassa osataankin tehdä erittäin maistuvia jälkiruokia, joista tunnetuimmat ovat creme brulee, erilaiset crepet eli suomennettuna letut, tarte tatin ja macaron-leivokset.

Ranskalaisen ruuan historiaa

Kuten aiemmin mainittiinkin, niin ranskalainen ruoka on tunnettua jo keskiajalta saakka. Ranskalainen keittiö sai oikeastaan alkunsa 1300-1600-luvuilla, jolloin se sai paljon vaikutteita ulkomailta, nimenomaan Italiasta. Tällöin ruokaan kuului paljon mausteita ja lihaa, joka oli usein nautaa, sikaa, kanaa tai kalaa. Ruokalajit myös riippuivat vuodenajasta ja siitä, että mitä ruokaa oli silloinkin helpoin saada. Usein kylminä talvina liha savustettiin ja kasviksia säilöttiin käyttäen suolalientä. Oli kuitenkin vuodenaika mikä tahansa, ranskalaisille ruuan esille pano oli yhtä tärkeä osa ruokaa kuin itse ruoka. Tästä syystä ranskalaisesta keittiöstä tiedetään usein myös hyvinkin näyttävät esille panot.

ranskalainen ruoka

Ranskalaista ruokaa ruvettiin kuitenkin kehittämään eteenpäin 1600-luvun jälkeen, jolloin Ranska rupesi panostamaan omanlaiseen ruokakulttuuriin ja ruokiin. Jo tällöin juusto oli tärkeä osa ruokakulttuuria, eikä siitä luovuttu silloinkaan, joka näkyy edelleenkin tämä päivän keittiössä. Viini on myös ollut jo kautta aikojen tärkeä osa ruokailua, joten viinintuotanto jatkoi kasvuaan Ranskan maaseuduilla. Näillä seuduilla tuotetaan maailman tunnetuinta viintä, jota arvostetaan maailmanlaajuisesti. Hauskana faktana on myös, että Ranska on ainoa paikka maailmassa, jossa tuotetaan aitoa shampanjaa. Näinä aikoina Pariisi oli ruokakulttuurin keskusta, josta löytyi myös maan parhaat ravintolat. Sinne myös pääsi ensimmäiset 1700-luvulla perustetut Haute Cuisine eli korkealuokkaiset ravintolat, joissa tarjoiltiin erittäin hienoja gourmet annoksia. Ranskalaisen keittiön kehityksen pohjana pidetään usein gourmet spesialisti La Varennen luomia reseptejä.

Liittyvä postaus