Ruoan tulevaisuus 2030-luvulla

Ruoka räätälöidään geeniesi mukaan

Olemme kaikki kuulleet tulevaisuuden ruokalistasta, joka sisältää vähemmän lihaa ja maitotuotteita. Mutta älä huoli, meillä voi olla sen sijaan odotettavissa räätälöityjä ruokavalioita, uskomattomia kasviksia, robottikokkeja ja ahmimista ilman syyllisyydentuntoa. Se luultavasti riittää kuittaamaan muutaman puuttuvan makkaran.

Ennen vuonna 1928 kukaan ei ollut maistanut purukumia. 1930-luvun loppupuolella jäädytetyt kermajälkiruoat menettivät maineensa pelkkinä kivikovina jäädykkeinä, kun Yhdysvalloissa keksittiin pehmeä jäätelö. Kaksikymmentä vuotta sitten lasten suut kokivat paukkukaramellin aiheuttaman jännittävän efektin. 1990-luvun loppupuolella Red Bull esitteli oudon lääkemaisen maun, joka on siitä lähtien tunnettu energiajuomien perusmakuna. Syömämme ruoat kehittyvät jatkuvasti ja uusia makuja luodaan koko ajan. Vuoteen 2030 mennessä voit odottaa ahmivasi ruokia, jollaisia et ole kokenut koskaan aiemmin.

2030-luvulla ruoka räätälöidään geeniesi mukaan

Nykyään tiedämme, että terveellinen ruokavalio on tärkeä tekijä pitämään kehomme viimeisen päälle kunnossa. Tämä linkki ruokavalion ja terveyden välillä todistettiin ensimmäisen kerran 1800-luvun puolivälissä skotlantilaisen laivastokirurgi Joseph Lindin kliinisissä kontrolloiduissa kokeissa, joita pidetään yksinä ensimmäisistä laatuaan. Hänen tutkimuksensa osoittivat, että sitrushedelmien syöminen suojeli merimiehiä keripukilta. Tämän löydöksen myötä merimiesten vakioruoka-annoksiin lisättiin sitruunoita ja limettejä, ja se osoitti, kuinka terveellinen ruokavalio voi säästää lukemattomia henkiä.

Nykyään tiede on ehkä saanut pilkottua osiin lähes jokaisen elementin ruokavalioistamme, mutta monilla on silti ongelmia ruoan kanssa. Vaikka pidättäytyisi virallisissa suosituksissa, terveelliset ruoat, jotka antavat energiaa ja virkeyttä toiselle ihmiselle, saattavat saada toisen tuntemaan itsensä väsyneeksi ja turvonneeksi.

Vuonna 2015 ryhmä israelilaisia tutkijoita seurasi verensokeritasoja 800 ihmiseltä usean päivän ajan ja teki yllättävän havainnon, että ihmisten biologinen vaste identtisiin ruokiin vaihteli hyvin suuresti. Joidenkin ihmisten veren glukoosipitoisiin sai piikin sokerisen jäätelön syömisen jälkeen, kun taas joidenkin glukoositasot nousivat vain tärkkelystä sisältävän riisin seurauksena. Tämä löydös oli ristiriidassa perinteisen tiedon kanssa.

Kehojemme omalaatuinen tapa käsitellä ravintoaineita näyttää riippuvan geeneistämme, suolistomme mikrobeista sekä elintemme sisäisen fysiologian muunnelmista. Lindin suorittaman kaltaiset kliiniset kokeet ovat antaneet meille yleistason ruokavalio-ohjeita, mutta tutkimus ravintoaineiden osalta tuntuu olettavat, että kaikki ihmiset ovat samanlaisia, joten yksittäisten ihmisten nyanssit ja erityiset tarpeet saattavat jäädä käsittelemättä.

Seuraavan 10 vuoden aikana ”räätälöidyn ravinnon” nouseva ala tulee käyttämään geneettisiä testejä, että yksilöille voidaan tarjota räätälöityjä terveellisiä ravinto-oppaita. Jotkut yritykset, niin kutsutut ravintogeneettiset palvelut, testaavat jo ihmisten DNA:ta ja antavat niiden perusteella ravintosuosituksia, mutta niiden tarkkuus voi mennä pieleen.

Vuonna 2030 ymmärrämme paljon enemmän genetiikastamme. Yhdysvaltain Massachusettsissa sijaitsevan Tufts-yliopiston ravintotieteen professori Jeffrey Blumbergin mukaan DNA-testaaminen tulee avaamaan henkilökohtaisesti räätälöityjen ruokavalioiden mahdollisuuden. Hänen mukaansa silloin kyetään sanomaan millaisia hedelmiä, millaisia vihanneksia ja millaisia viljoja sinun kannattaa valita ja kuinka usein. Valitettavasti räätälöidyn ruokavalion noudattaminen saattaa vain tehdä ruoanlaittamisesta koko perheelle hieman haastavampaa.

Ruoasta tehdään tulevaisuudessa ravinteikkaampaa

Luonnonmukaisuus on termi, jota ruoan markkinoijat rakastavat käyttää, mutta juuri mikään käyttämistämme ravintoaineksista olisi koskaan ollut olemassa luonnollisesti. Nykyään nauttimamme hedelmät ja vihannekset on jalostettu tuhansien vuosien ajan, jolloin ne ovat mutatoituneet lähes täysin tunnistamattomiksi alkuperäiseen kasviin verrattuna. Porkkanat eivät olleen alun perin oransseja, ne olivat ohuita ja valkoisia, persikat muistuttivat kirsikoita ja maistuivat suolaisilta, vesimelonit olivat pieniä, pyöreitä ja karvaita ja munakoisot näyttivät valkoisilta kananmunilta.

Ruoka
Ruoka

Mutta jalostaminen, jossa tähdätään suureen kokoon ja makuun, yhdistettynä intensiivisiin kasvatusmenetelmiin, saattaa joskus tulla ravintoaineiden kustannuksella. Proteiinin, kalsiumin, fosforin, raudan sekä B2- ja C-vitamiinien määrä on vähentynyt hedelmissä ja vihanneksissa viimeisen sadan vuoden aikana, ja tämän päivän vihanneksissa onkin vain noin kaksi kolmasosaa siitä mineraalien määrästä, mitä niissä oli aiemmin.

Vuoteen 2030 mennessä genetiikka ja biomolekyylitiede ovat saaneet korjattua tasapainon, jolloin yhden organismin DNA:ta istutetaan toiseen organismiin, mikä poistaa tarpeen useiden sukupolvien jalostukselle toivottavien ominaisuuksien aikaansaamiseksi. Vuonna 2018 australialaiset tutkijat esittelivät banaanin, jossa oli suuria tasoja A-vitamiinia, tärkeää ravintoainetta, jota ei normaalisti esiinny hedelmässä. Tämän hedelmän luomiseksi tutkijat ottivat geenejä Papua Uusi-Guineassa kasvavasta tietynlaisesta banaanista, jossa on luontaisesti paljon A-vitamiinia, ja istuttivat ne tavalliseen banaaniin.

Vuonna 2030 ruoka on luovempaa

Ruoanlaiton luovuudella on vain vähän rajoja. Yllätyksiä rakastavat kokit ovat loihtineet kaikenlaista Weetabix-jäätelöstä aina nestemäisen typen käyttöön cocktaileissa, mutta harvat tällaisista ruoanlaiton mestariteoksista päätyvät kuitenkaan kotikeittiöön, koska niiden valmistuksessa tarvitaan erikoisvälineitä ja ammattilaisten taitoja. Tähän voi odottaa muutoksia, kun laitteista tulee yhä edullisempia.

Älylaitteet ja tietokoneet ovat mullistaneet maailmamme kaikilta osin. Elokuvissa käymisen sijasta katsomme leffoja kotisohvallamme suoratoistopalveluista, kuten Netflixistä tai HBO Nordicilta, kasinolla käymisen sijaan voimme pelata kotonamme PokerStars Casinon kaltaisilla nettisivustoilla, eikä ruoanlaittokaan ole entisellään. Sen lisäksi, että ruokaa voi tilata kotiin Woltilla tai Foodoran kautta, myös kaikki mahdolliset harvinaisetkin reseptit löytyvät lyhyellä googletuksella.

Nykyään voi ostaa jopa kattilasarjaa edullisemmin sous-vide-keittolaitteiston, jollaisia oli aiemmin käytössä ainoastaan fine dining -ravintoloissa. Tulevina vuosina markkinoille tulee erilaisia ruoanlaiton mullistavia laitteita, jotka takaavat, että innokkaat kotikokit voivat toimia luovasti ja hauskalla tavalla. Kun omat taidot eivät enää riitä, robottiapukokki voi ojentaa auttavan käden. Kuvittele, että voit lähettää viestin robottikokillesi kotimatkaltasi, että se aloittaa valitsemasi reseptin valmistelemisen. Muutaman hetken kuluttua androidikädet alkavat haalia kokoon aineksia jääkaapista, kuoria porkkanoita ja poistaa luita kanasta.

Tämä ei ole edes kovin kaukana, Isossa-Britanniassa toimiva Moley Robotics on jo kehittänyt robottikeittiön kuluttajien ulottuville. Se koostuu kahdesta robottikädestä, keittolevyistä, uunista ja kosketusnäytöstä. Robotti voi pilkkoa, vispata, sekoittaa, kaataa ja puhdistaa. Siinä on 20 moottoria, 24 niveltä ja 129 sensoria matkimassa ihmiskäden liikkeitä.

Liittyvä postaus