Ruotsalainen keittiö osa 2

Ruotsalainen keittiö on Ruotsin kansan perinteinen ruoka. Ruotsin suurten pohjois-etelä-leveyden vuoksi Pohjois- ja Etelä-Ruotsin keittiön välillä on alueellisia eroja. Historiallisesti kaukana pohjoisessa syödään lihaa, kuten poroja ja muita riistaruokia, joista joillakin on juurensa saamelaiskulttuurissa, kun taas tuoreilla vihanneksilla on ollut suurempi rooli etelässä. Monissa perinteisissä ruokalajeissa on yksinkertaisia, kontrastisia makuja, kuten perinteistä lihapullan ruokaa ja ruskeaa kermakastiketta, tarttuvaa, pistävää puolukkahilloa, hieman samanlainen makuinen kuin karpalokastike.Ruotsalaiset ovat perinteisesti olleet hyvin avoimia ulkomaisille vaikutuksille, jotka vaihtelivat ranskalaisesta keittiöstä 17. ja 18. vuosisadalla, nykypäivän sushiin ja kahvilaan. Ruotsalaista ruokaa voitaisiin kuvata keskitetyksi viljellyille maitotuotteille, raikkaille ja pehmeille leiville, marjoille ja kivihedelmille, naudanlihalle, kanalle, karitsalle, sianlihalle, munille ja äyriäisille. Perunoita tarjotaan usein sivukannuksi, usein keitettyinä. Ruotsalaisella keittiöllä on valtava valikoima eri muotoja ja kokoja sisältäviä leipiä, jotka on valmistettu ruista, vehnää, kauraa, valkoista, tummaa, sourdoughia ja täysjyvätuotteita, mukaan lukien flatbreads ja crispbreads. On paljon makeutettua leipää ja jotkut käyttävät mausteita. Monia liharuokia, erityisesti lihapullia, tarjoillaan puolukkahillolla. Korkea viskositeetti, kuten ruusunmarjan keitto ja mustikka-keitto, tarjoillaan kuumia tai kylmiä hedelmiä. Voi ja margariini ovat ensisijaisia ​​rasvan lähteitä, vaikka oliiviöljy on yhä suositumpi. Ruotsin leivonnaisperinteessä on erilaisia ​​hiivapunoja, evästeitä, keksejä ja kakkuja; monet heistä ovat hyvin sokerisia ja usein syödään kahvilla.

Historia

Piparjuuri hänelle

Kalojen merkitys on hallinnoinut ruotsalaisia ​​väestö- ja kauppamalleja pitkälle historiaan. Säilyttämiseksi kalat suolattiin ja kovetettiin. Suola tuli merkittäväksi kauppatavaksi Skandinavian keskiajan aamulla, joka alkoi noin 1000 jKr. Kaurahiutaleina säilöttyjä kapseleita ja erilaisia ​​säilöttyjä marjoja, omenoita jne. Käytettiin kerran C-vitamiinin lähteenä talven aikana, nykyään hapankaalia käytetään hyvin harvoin ruotsalaisessa keittiössä. Puolimarjan hillo, joka on edelleen suosikki, voi olla perinteisin ja tyypillisin ruotsalainen tapa lisätä tuoreutta joskus melko raskaaseen ruokaan, kuten pihveihin ja hauduihin.Ruotsin pitkät talvet selittävät tuoreiden vihannesten puutteesta monissa perinteisissä resepteissä. Vanhempina aikoina kasvit, jotka ylläpitivät väestöä talvisin, olivat kulmakiviä; eräät nauriset, kuten kålrot, korvattiin tai täydennettiin vähitellen 1800-luvulla. Erilaisten mausteiden puute teki päivittäistä ruokaa melko hiljaiseksi nykypäivän standardeilla, vaikka useita paikallisia yrttejä ja kasveja on käytetty jo muinaisista ajoista lähtien. Tämä perinne on edelleen läsnä nykypäivän ruotsalaisissa ruokissa, jotka ovat vielä melko säästeliäästi.

Ruokalajit

smörgåsbord

Ruotsalaiset perinteiset ruokalajit, joista jotkut ovat satoja vuosia vanhoja, toiset ehkä vuosisadan tai vähemmän, ovat edelleen hyvin tärkeä osa ruotsalaisia ​​päivittäisiä aterioita huolimatta siitä, että nykypäivän ruotsalainen keittiö antaa monia kansainvälisiä ruokia. Kansainvälisesti tunnetuin ruotsalainen kulinaarinen perinne on smörgåsbord ja jouluna julbord, mukaan lukien tunnettuja ruotsalaisia ​​ruokia, kuten gravlaxia ja lihapullia. Ruotsissa perinteisesti torstai on ollut keitto-päivä, koska piika oli puolet vapaapäivästä ja keittoa oli helppo valmistaa etukäteen. Yksi perinteisimmistä ruotsalaisista keitoista, ärtsoppa palvelee edelleen monissa ravintoloissa ja kotitalouksissa joka torstai. Ärtsoppa on keltainen herne-keitto, jota tarjoillaan yleensä pannukakkuilla jälkiruoka. Tämä on yksinkertainen ateria, erittäin paksu keitto, joka koostuu pääosin keitetyistä keltaisista herneistä, hieman sipulista, suolasta ja pienistä sianlihasta. Sitä tarjoillaan usein sinappi ja sen jälkeen ohuiden pannukakkujen jälkiruoka. Ruotsalaiset puolustusvoimat palvelevat myös varusmiehensä herneenkeittoa ja pannukakkuja joka torstai.Perunoita syötetään ympäri vuoden pääasiallisena hiilihydraattilähteenä ja ne ovat monissa perinteisissä ruokissa. Viimeisten 50 vuoden aikana pastaa tai riisiä on yleistynyt ruokapöydässä. Perunoita on useita erilaisia: arvostetuin on uusi peruna, peruna, joka kypsyy alkukesästä ja jota nautitaan perinteisellä juhannusjuhlaa. Juhannuksen uusia perunoita tarjoillaan marinoitua silliä, ruohosipulia, kermavaahtoa ja vuoden ensimmäiset mansikat ovat perinteisesti jälkiruoka.

Liittyvä postaus