Ruotsalainen keittiö osa 3

Ruotsalaiseen ruokakulttuuriin kuuluu paljon lihaa, kalaa ja viljatuotteita. Se oli alun perin hyvin omavaraista ja vasta teollistumisen lisääntyessä se alkoi saada vaikutteita muualta maailmasta. Jotkin menneistä ruokaperinteistä ovat jo unohtuneet ja monet alueelliset perinneruoat ovat kansallistuneet koko Ruotsin perinteiksi. Se on ollut avoin ulkopuolisille vaikutteille ja ne ovat tulleet myös osaksi ruotsalaista ruokakulttuuria.Ennen vanhaan ruotsalaisissa talouksissa elettiin hyvin omavaraisesti. Ruoka kasvatettiin omilla pelloilla tai ostettiin paikallisilta maanviljelijöiltä. Ruokaa säilöttiin paljon talven varalle ja sitä harvemmin syötiin tuoreena. Ruoka oli hyvin yksinkertaista ja sisälsi paljon erilaisia jauhotuotteita esimerkiksi puuroa, velliä ja leipää. Arkena ruoan käytöstä oltiin tarkempia, mutta juhlaan sitä varattiin säästelemättä. Myös nyyttikestejä järjestettiin usein kulujen jakamiseksi.Ruotsalaiset päivän ateriat koostuvat lähes samoista tavoista ja ajoista kuin Suomenkin päivittäiset ateriat. Aamulla on tapana syödä aamupala jossa on usein erilaisia leipiä ja puuroa. Aamupalan kanssa juodaan kahvia, teetä, maitoa tai mehua. Lounas syödään puolenpäivän aikaan ja illallinen ja iltapala myöhemmin kello neljän jälkeen iltapäivällä. Myös kevyet välipalat ovat yleisiä näiden pääaterioiden välillä.

Suosittuja ruoka-aineita

Kala on aina kuulunut vahvasti ruotsalaiseen ruokakulttuuriin

Kala on aina kuulunut vahvasti ruotsalaiseen ruokakulttuuriin. Ennen jääkaappeja ja muita kylmäsäilytysmahdollisuuksia sitä suolattiin, kuivattiin, hapatettiin ja tuoresuolattiin. Silloin tuoretta kalaa syötiin vain siellä missä sitä oli mahdollista kalastaa. Kalaa valmistetaan monin eri tavoin ja erityisesti sillit ovat ruotsalaisten suosiossa. Muita paljon käytettyjä kalatuotteita ovat mäti ja lipeäkala.Lihaa on syöty siitä asti kun erityisesti sika keski-ajalla yleistyi. 1500-luvulla tapahtunut sikavallankumous nosti sianlihan käyttöä entisestään ja sitä alkoi saamaan ravintoloista. Suurin osa isosta siasta yleensä suolattiin millä saatiin parannettua sen säilyvyyttä. Kriisiaikoina eläimestä piti hyödyntää kaikki jolloin syntyivät ruoat kuten maksalaatikko ja veripalttu. Myös kana on aina ollut suosittua ruotsalaisessa keittiössä.Erilaisia tuoreita vihanneksia oli aikanaan vaikea saada ja säilöä joten ne ovat tulleet suositummaksi vasta myöhemmillä aikakausilla kun jääkaapit ja säilömismahdollisuudet paranivat. Sen sijaan juurekset ovat aina olleet iso osa ruotsalaista keittiötä. Niitä oli helppo varastoida talven varalle erilaisiin maanalaisiin kellareihin. Viljatuotteita on aina käytetty paljon, sillä ne olivat jo aikanaan helppo säilöä talven varalle.

puolukoita

Metsistä saatavia marjoja ja sieniä on myös aina hyödynnetty paljon. Erityisesti puolukka on ollut ruotsalaisten suosiossa ja siitä tehty hillo oli pitkään tärkeä C-vitamiinin lähde talvisin. Myös erilaiset viljellyt marjat kuten karviaiset ja viinimarjat ovat edelleen suosittuja. Perunaa syödään pääruoan lisukkeena eniten ja sen rinnalla on myös erilaisia juureksia kuten lanttua. Vaikka perinteisiä maustekasveja löytyy monia, on mausteiden käyttö yleisesti kuitenkin ollut aika vähäistä.Nykypäivänä erilaiset keitot ovat hieman menettäneet suosiotaan. Hernekeitto on kuitenkin säilyttänyt perinteensä torstai päivän ruokana ja tämä perinne elää yhtä vahvasti Ruotsissa kuin Suomessakin. Muihin keittoihin on usein lisätty erilaisia vihanneksia ja juureksi lihan lisäksi. Maailmallakin tunnetuin ruotsalainen ruokalaji lienee Swedish Meatballs eli lihapullat. Falunin makkara on myös tunnettu ruoka ja se nautitaan ruotsalaisen oluen kanssa. Riista on myös tärkeä osa ruotsalaista ruokaa. Syödyimpiä riistalajeja ovat hirvi ja poro, mutta myös kaneja, erilaisia metsälintuja ja metsäkaurista löytyy pöydistä. Sienet ja erityisesti kantarellit ovat paljon käytössä erilaisissa kastikkeissa.Seisovan pöydän perinteet juontavat juurensa jo pitkältä aina 1500-luvulle asti. Se onkin oiva tapa tutustua ruotsalaisiin ruokiin. Seisovasta pöydästä voi maistella muun muassa näitä perinteisiä ruotsalaisia ruokia: verivanukas, tilliliha, graavilohi, palapaisti, näkkileipä, silakka ja jälkiruoaksi omenapiirakka.

Liittyvä postaus