Suomalainen keittiö

Suomeen evakkoon tulleella kansan osalla oli suuri vaikutus ruokalajeihin, joista myöhemmin muodostui tämän päivän perinneruoka kulttuuri. Tyypillisiä aineita keittiössämme ovat porsaan-, naudan-, ja poronliha, sekä kala sen eri muodoissa. Kalaa saadaan sekä järvistä, joista, että merestä. Viljoista vehnä, kaura, ruis, ja ohra ovat olleet kautta vuosien suosittuja, ja tuotteet ovat lähes aina täysjyvästä valmistettuja. Vihanneksista erityyppiset turnipsit olivat alunperin suosittuja, mutta perunan tullessa Eurooppaan tämä korvasi suurilta osin niiden käytön. Paikallisia marjoja, sekä maito tuotteita käytetään myös perinne ruuassa paljon.

Suomalaisen keittiön historia

Vaikka Suomessa on harrastettu maanviljelyä muinaisajoista saakka, maatilan ruuan tuotto oli aina arvaamatonta pitkien talvien vuoksi. Tästä syystä useimmat maaseudun asukkaat harrastivat myös metsästystä, kalastusta, ja ympäristön antimien keräämistä. Tämä nosti riistan, marjat, ja kalan korkealle aterioiden ainesosien listalla. Kylmästä ilmanalasta johtuen hedelmiä maassa oli vähän, ja maahan ei tuotu suurta määrää mausteita, rutiininomaisesti maustamiseen on käytetty vain suolaa ja pippuria. Suomessa kasvoi pieni määrä yrttejä, kuten tilliä ja ruohosipulia, ja näitä käytettiin ruokia maustamaan kesäaikana, ja säilönnän yhteydessä. Mausteiden vähästä määrästä johtuen, perinteinen Suomalainen ruoka on mietoa, mutta usein hyvin suolattua. Historiallisesti Suomen väestö oli pitkälle maalaista ja säädytöntä, joten ruokakulttuurista kehittyi pitkälle käytännön läheistä ja ravitsevaa. Ruokaisat jas energiapitoiset yhden kattilan ruuat, kuten keitot, padat, ja laatikot ovat olleet yleisiä ammoisista ajoista saakka. Ja perinteisessä ruokakulttuurissa alkupaloja, tai muita pieniä naposteltavia ei tunnettu, ruoka oli pääruokalaji, ja lisuke ruoka jos tällaista kaivattiin. Perinteisesti jälkiruoat ovat piiraita, kiisseleitä tai puuroja, ja näitä syötiin usein välipaloina tai vieraiden kestitsemisen yhteydessä. Myös erityyppiset kardemummalla maustetut pullat ovat suositteluja kahvittelun yhteydessä. Useiden tuotteiden suosituksi tulemista tuki niiden pitkät säilymisajat. Käymisprosessi auttoi tuotteiden eliniän pidentämisessä, ja niinpä esimerkiksi säilötystä kalasta tuli suosittua. Lihaa myös kuivattiin, ja keski talvella siitä valmistettiin pitkän haudonnan kautta maukkaita pataruokia. Myös maitoa käytettiin viiliksi, piimäksi, rahkaksi, ja jogurtiksi pitkän käyttöiän takaamiseksi vuosikaudet ennen näiden tuotteiden kaupallistamista.

Tyypillinen suomalainen ruoka

Suomalainen ja ruotsalainen keittiö ovat käytettyjen ainesten suhteen lähellä toisiaan, mutta niiden välillä löytyy myös huomattavia eroja. Siinä missä Ruotsalaiset usein makeuttavat ruokia, kuten ruisleipää, ja graavilohta, Suomalaisessa keittiössä näiden ruokien versiot ovat makeuttamattomia, tai jopa karvaita makuihin tottumattoman kielellä. Tyypillisesti Suomalaiseksi ajateltuja ruokia ovat muun muassa hernekeitto, ruisleipä, karjalanpiirakka, karjalanpaisti, poronkäristys, ja kaalikääryleet. Myös maksalaatikko, makaroonilaatikko, kalakeitto, ja mustikkapiirakka valmistetaan Suomessa kansallisella tavalla, joka eroaa ruokien Eurooppalaisista versioista huomattavasti. Suomalaisista ruuista ja ruoka-aineista usea on päässyt EU:n suojattujen tuotteiden listalle. Suojelumerkinnät jaetaan kolmeen kategoriaan, suojattuun alkuperäisnimitykseen, suojattuun maantieteelliseen merkintään, ja aitoon perinteiseen tuotteeseen. Suojatun alkuperäisnimityksen merkinnän saanut tuote tulee aina olla tuotettu tietyllä maantieteellisellä alueella, maailmanlaajuisesti esimerkiksi Parman kinkku, Ranskalainen Shamppanja, ja Kalamata oliivit ovat merkinnällä suojattuja. Ensimmäisenä Suomessa tämän merkin sai Lapin Puikula -peruna vuonna 1997. Muita nimisuojattuja tuotteita ovat Lapin Poron Liha, -kuivaliha, ja -kylmäsavuliha, joista kaikkien tulee olla kasvatettu, leikattu ja pakattu Suomen Lapin poronhoitoalueella. Kaloista Kitkan viisas muikku kala, jota pyydystetään Koillismaan ylänköalueen järvistä, on myös suojattu merkinnällä.

Tyypillinen suomalainen ruoka

Aidon perinteisen tuotteen nimityksen saanut tuote taas voidaan valmistaa EU:n alueella, mutta valmistusmenetelmien tulee olla perinteisiä ja rekisteröityjä. Tämän tyyppisiä Suomalaisia tuotteita ovat sahti, kalakukko, ja karjalanpiirakka.

 

 

 

Liittyvä postaus