Thai keittiö

Yksi tunnetuimmista aasista päin kotoisin olevista ruoka tyyleistä on Thaimaalainen keittiö. Thaimaan ruokakulttuuri pyörii kevyiden, aromaattisten ruokien ympärillä. Hyvässä thai ruoassa jokaiseen osaan kiinnitetään paljon huomiota, sekä ruokien maku, tuoksu, väri, että rakenne ovat tärkeitä. Aterioiden ulkonäköön kiinnitetään yhtä paljon huomiota kuin niiden makuun. Haastavammissa ruuissa huomattavan suuri määrä ainesosia tuodaan yhteen harmonisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Thaimaalaisen ruokakulttuurin vaikutteet

Thai keittiö jakautuu itsessään viideksi paikalliseksi osioksi, joilla on keskenään huomattavia eroavaisuuksia. Paikalliset keittiöt yleensä ottavat vaikutteita rajan toista puolta asuttavasta kulttuurista, sillä heillä on useimmiten yhtenäiset etniset juuret. Useat nykypäivän thai ruoista olivat alunperin kiinalaisia, jotka kansakunta on vuosien saatossa muokannut omakseen. Myös intialaisilla curry ruoilla on ollut suuri vaikutus, ja länsimaisakin tutut thai curryt perustuvat alkuperäisiin intialaisiin resepteihin. Länsimaiset vaikutteet tulivat Thai keittiöön 1511, jolloin ensimmäiset portugalilaiset diplomaatit saapuivat valtioon. Tärkein länsimainen vaikutus tapahtui thai keittiössä 1500- tai 1600-luvulla, jolloin chilipippuri tuotiin alueelle Amerikasta.

Bangkokin keittiössä on Theochew kiinalaisten lisäksi Portugalilaisia vaikutteita, sen asema pääkaupunkina tarkoittaa myös että kuninkaallisen hovin vaikutukset ovat tehneet jälkensä tarjottaviin aterioihin. Keski-Thaimaan keittiö sai muotonsa ennen Siamin kansan muuttoa alueelle. Alueen ruuissa kookosmaidolla ja riisillä on suuri merkitys. Koilis-Thaimaassa sijaitsevalla Khoratin alankomaalla ruokakulttuuri muistuttaa Laosilaista keittiötä, ruoissa käytettävällä Pla ra -kalakastikkeella on suuri merkitys. Pohjois-Thaimaan keittiö muistuttaa Koilis-Thaimaata, kun taas Etelä-Thaimaassa ruoka on saanut huomattavia määriä Kantonilaisia vaikutteita.

Perinteinen Thai ruoka

Perinteisesti Thai ruoka syötiin käsin, lattialla istuen. Näinä päivinä useimmat pääruokalajit syödään haarukalla ja veitsellä, ja paikallisetkin ruokailevat tuoleilla istuen pöytien ääressä. Eri ruokalajeja sekoitetaan ruokaillessa riisin kanssa, tarjoten ruokailijalle useita makuyhdistelmiä saman istuman aikana. Perinteisesti thaimaassa käytetään kiinalaistyylisiä syömäpuikkoja vain kun kyseessä on ruoka jolla on vahvat kiinalais vaikutteet, esimerkiksi nuudelikeitto.

Perinteinen Thai ruoka

Tyypilliset thai makuyhdistelmät saavutetaan tuoreiden yrttien käytöllä, valkosipuli, chili, galangal, ja korianteri ovat suosittuja. Myös sitruunaruohoa, kaffir lime hedelmää, ja kalakastiketta käytetään runsaasti. Tyypillisimpiä lihoja ovat kana ja porsas, mutta myös ankan, vesipuhvelin, ja naudanlihaa esiintyy sekä kotikeittiöissä, että ravintoloissa. Thai ruokailun peruspilari on riisi, pöytään tuodaan kulho riisiä, ja useita toisistaan poikkeavia ruokalajeja, jotka jaetaan kaikkien ruokailijoiden kesken. Eri ruokien maut sopivat saman aterian aikana toisiinsa harmonisesti, joten ruokailijat voivat huoletta sekoittaa niitä toisiinsa. Pöytään kuuluu erottamattomana osana myös Khrueang chim, dippi kastike, joka saattaa olla tehty murskatuista chilipippureista, tai kookosmaidosta. Pöydästä yleensä löytyy myös kirkas keitto, kuten tom yam tai tom chuet, curry tyyppinen ruokalaji, uppopaistettu, ja pannu paistettu ruokalaji, joka sisältää lihaa, kalaa, mereneläviä, tai kasviksia. Ruokien lisukkeina voidaan tarjoilla thai kastikkeita ja mausteita, kuten phrik nam pla kala- ja limettikastike, kuivattuja chilli siemeniä, sweet chili kastiketta, viinietikassa maustettuja chilipippureita, ja Sriracha kastiketta. Kurkkusiivuja saatetaan tarjoilla tulisten ruokalajien jälkeen, polton viilennyksen merkeissä. Lyhyemmän kaavan mukaan tapahtuvissa ruokailutilanteissa thaikeitot, tai riisit curryn kera, toimivat nopeina vatsan täyttäjinä. Thai ravintolassa syömässä käyneet ovat varmasti törmänneet myös keittiön useisiin aromi rikkaisiin salaatteihin, ja käsin syötäviin lisuke ruokiin, kuten kesä-, ja kevätkääryleisiin. Jälkiruuaksi thai ruokailija syö useimmiten tuoreita hedelmiä, ja muut makeat saavat sijansa aterioiden välissä syötävinä naposteltavina.

 

Thai aamiainen poikkeaa huomattavasti siitä mihin länsimaalaiset ovat nykypäivänä tottuneet. Tyypillinen aamiaispöytä saattaa sisältää Chok riisipuuroa, chili kastikkeen kanssa syötävää Khaio kahai chiao omelettia, tai Khao tom keittoa, joka on valmistettu kasviksista, kalasta, tai lihasta.

 

 

 

Liittyvä postaus